Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Historier fra stien

Grænsen var arbejdsplads for mange toldere og grænsegendarmer, der ud over at arbejde ved grænsen også bosatte sig i grænselandet.

Normalt var det toldbehandling af varer og kontrol med borgere, der krydsede grænsen, der var dagligdag langs grænsen, men for smuglere, overløbere og især danske soldater i tysk krigstjeneste, var grænsen en magisk skillelinje, der kunne ændre skæbnen.

Historier fra stien

Grænsedragningen

Grænsedragningen blev bestemt ud fra krigen i 1864, Ribes særlige status pga. Ribebrevet 1460 og den kongerigske enklave, 1. Verdenskrig og folkeafstemningen samt Genforeningen i 1920.

Læs mere om grænsedragningen

Toldere og toldsteder

Grænsen blev skarpt bevogtet af gendarmer og toldere. Læs her om hverdagen på toldstederne, hvordan de boede, levede og hvilke trængsler, de ind imellem kom ud for.

Læs mere om tolderne og toldstederne

Grænsegendarmeriet

Grænsegendarmeriet var et militært korps, som blev oprettet af Frederik VI i 1839.Grænsegendarmerne bevogtede grænsen mod smuglere, grænseoverløbere og flygtninge.

Læs mere om Grænsegendarmerne

Smuglere

Hvor der er en grænse er der også Gendarmer, toldere og smuglere. Og smuglerne prøvede på mange listige måder at komme uden om tolderne.

Læs mere om smuglerne

Grænseoverløbere

Mindst 2.400 personer flygtede til Danmark under 1. Verdenskrig. Karen Poulsen hjalp mellem 200-400 flygtninge over grænsen ved at flirte og bestikke grænsevagterne.

Læs mere om flugten fra tysk krigstjeneste

Danskere i tysk krig

Læs beretningerne fra mennesker, der bor i området, og som har slægtninge, der enten kæmpede i 1. Verdenskrig eller gik over grænsen.

Læs om de barske oplevelser
'); }